We staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin we door radicale technologische ontwikkelingen en innovaties op een nieuwe manier gaan werken, leven en ondernemen. In een aantal blogs gaan we samen met jou verkennen hoe wij denken dat deze wereld er uit komt te zien. We geven jou onze visie én nodig je uit om jouw visie met ons te delen. In deze eerste blog: Organisaties van de toekomst.
Waarom zijn er eigenlijk organisaties?
Organisaties in hun huidige vorm zijn ontstaan tijdens de industriële revolutie. Mensen met verschillende vaardigheden en kennis werden samengebracht in één organisatie om samen een doel te bereiken. Organisaties zijn veelal georganiseerd op basis van een hiërarchisch model. Een groot voordeel van deze manier van werken was dat het lagere kosten opleverde om met één vaste groep mensen te werken, in plaats van met een verzameling aan opdrachtgever/opdrachtnemer relaties. Op dat moment heel logisch. Sindsdien is de wereld door de opkomst van internet en nieuwe communicatiemiddelen volledig veranderd. In veel gevallen is dit voordeel er hierdoor niet meer is. De manier waarop we werken is echter nog steeds grotendeels op dezelfde principes gebaseerd. Zonde, want hierdoor halen we niet het maximale uit het menselijk potentieel. Daarnaast hebben we grote, onpersoonlijke organisaties gecreëerd die moeilijk anticiperen op een steeds sneller veranderende wereld. Dat kan en moet anders, vinden wij.
Van werken in loondienst naar zelfstandigheid
Een steeds grotere groep mensen ervoor kiest er bewust voor om niet in loondienst voor één bedrijf te werken maar als zelfstandige voor meerdere opdrachtgevers. Met name jongeren (millennials) kiezen in toenemende mate voor deze vorm van zelfstandig ondernemerschap. Werken vanuit een persoonlijke missie, passie, vrijheid en onafhankelijkheid zijn voor deze groep zeer belangrijk. Wil je als organisatie deze groep young potentials aan je verbinden dan moet je op een andere manier gaan werken.
Collaborative consumption
Ons vertrouwen als samenleving in grote bedrijven en instituties neemt in snel tempo af. Als gevolg hiervan doen we steeds meer rechtstreeks (peer to peer) zaken met elkaar. We gaan weer persoonlijke relaties met elkaar aan, net als vroeger. Met dat verschil dat technologie het nu mogelijk maakt om vertrouwen te stellen in vreemden, op basis van iemands online reputatie. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is Airbnb. Dit fenomeen wordt ‘collaborative consumption’ genoemd en uitgelegd door Rachel Botsman in deze TED talk.
Een logisch gevolg van deze ontwikkeling is dat we dit ook steeds meer gaan doen als het aankomt op werkrelaties. Stel je zoekt een advocaat: Waarom zou je een advocatenkantoor inschakelen als je ook rechtstreeks zaken kan doen met de advocaat die het best past bij wat jij belangrijk vindt en met een goede reputatie? Stel je hebt een marketingopdracht: Waarom een marketing bureau inschakelen als je ook rechtstreeks zaken kunt doen met een flexibel team bestaande uit de juiste zelfstandig marketing professionals voor jouw specifieke opdracht? In veel gevallen is de organisatie overbodig geworden en kunnen we veel beter rechtstreeks en persoonlijk zaken met elkaar doen.
Werken in de toekomst
Wij voorzien een toekomst waarin de hiërarchische piramide wordt losgelaten en de verhoudingen tussen mensen steeds meer gelijk worden. Organisaties worden kleiner en gaan terug naar een harde kern, met daaromheen een groep zelfstandig professionals en ondernemers als vaste en flexibele opdrachtnemers. Deze opdrachtnemers kunnen zich overal op de wereld bevinden. Ze zijn verbonden in online netwerken vanuit waar zij gevonden worden en met elkaar samenwerken. Nieuwe verbindingen worden door de opkomst van nieuwe online platforms makkelijker dan ooit aangegaan én verbroken wanneer dit nodig is. Vertrouwen wordt online gecreëerd door het vormen van community’s en transparantie reputatie scores. Hierdoor ontstaat een flexibele samenleving waarin open innovatie, creativiteit en waardecreatie een enorme boost krijgen. Wil je meer weten over onze visie en missie, check het hier.
Positieve impact
Stel je eens voor welke impact we samen kunnen maken door de wereld op die manier te organiseren. Hoeveel gelukkiger zouden mensen zijn wanneer ze met passie vanuit vrijheid en onafhankelijk werken? Hoe veel groter wordt onze innovatiekracht wanneer we in wisselende verbanden met elkaar samenwerken en kennis delen? Welke impact heeft een nieuwe manier van werken op de manier waarop we leven en met onze planeet omgaan?
Met de ontwikkeling van Passionfruit willen wij een platform creëren dat de basis vormt voor deze nieuwe manier van werken. Jij kunt ons hierbij helpen door lid te worden van onze co-creatie community. Doe je mee? Meld je direct gratis aan.
Aanmelden voor Passionfruit?
Passionfruit wordt in co-creatie met toekomstige gebruikers ontwikkeld. Wil jij je gratis aanmelden bij de Co-creatie community?